czwartek, 6 marca 2014

Casato dei Medici Riccardi Chianti Montalbano 2012




Pod etykietą Casato dei Medici Riccardi kupimy w Lidlu niezłe wina z najpopularniejszych włoskich apelacji. O Morellino di Scansano 2011 pisałem już jakiś czas temu (http://instytutanatomiiwina.blogspot.com/2014/01/casato-dei-medici-riccardi-morellino-di.html) – teraz przyjrzymy się bliżej Chianti Montalbano 2012, przenosimy się zatem do największego toskańskiego okręgu winiarskiego. W butelce z Lidla znajdujemy dokładnie to z czym zwykło kojarzyć się nam proste chianti oraz szczep, z którego powstaje, czyli sangiovese (ten podstawowy szczep uzupełniany jest prawie zawsze domieszkami, nawet do 30%,  innych, często lokalnych, odmian – w naszym wypadku jest to szczep cavaiolo, na temat którego nie znalazłem skądinąd bliższych informacji). Mamy tu zatem żywy wiśniowy owoc i dosyć mocną kwasowość. Wino jest lekkie i bez ciała, ale energiczne. Uniwersalny towarzysz stołu. Warto.

3 komentarze:

  1. Już kilka razy chwytałem butelkę, ale nie mogłem się na nią jakoś zdecydować. Może w takim razie warto do jakiegoś włoskiego makaronu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A może canaiolo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie też było moje przypuszczenie. Na kontretykiecie jednak widnieje "cavaiolo".

      Usuń