piątek, 3 stycznia 2014

Filozoficzne rozważania o winie cz. 2: Pierre Bourdieu

 
Syntetyczny zapis dyskursu winomana z analiz Pierre’a Bourdieau:



Lubi „wyszukiwać restauracje” w Guide Michelin lub Gault et Millau i wspomina „wina wypite, będzie trzy lata temu, zapach, porto, Saint-Estèphe, szczególnie z pewnego rocznika”; „pamiętam bardzo dokładnie butelki z lat 1923-1929… Bordeaux (…). Mam tu jeszcze z dziesięć butelek wina z roku 1923. Ponadto mam cztery butelki z roku 1870”. Dobrego wina „nie pije się z byle kim (…) wymaga to pewnej liturgii, liturgii z jednej strony, aby odpowiednio przechować butelkę, liturgii, aby ją wypić. To jest komunia”, można ją celebrować jedynie z „niektórymi osobami, które potrafią rozkoszować się w podobny sposób (…). Wolę pić sam niż w towarzystwie ludzi, którzy nie umieją z tego korzystać.



Pierre Bourdieu, Dystynkcja. Społeczna krytyka władzy sądzenia, przeł. P. Biłos, Warszawa 2005, s. 345.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz